نام کاربری:   کلمه عبور:        کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟  |  ثبت نام

امروز نه، فردا شاید!

 

شیطان این دشمن قسم خورده ما اگر بخواهد کینه خود را نشان داده و به ما آسیب جدی برساند لزوما نیازی به این که روش های پیچیده و خاصی را اعمال کند ندارد! یکی از روش هایی که  به سادگی شیطان را به مقصود می رساند تسویف است، یعنی امروز را به فردا انداختن.

واژه ی "سوف" اقتضاء معنى به تأخير انداختن و درنگ نمودن در كار را دارد.

"تَسْوِيف" هم به اعتبار سخن وعده دهنده است كه مى‏گويد: "سوف افعل كذا" و از آن مشتقّ شده است.

پیامبر اکرم ص فرموده اند: «التّسويف شعار الشّيطان يلقيه في قلوب المؤمنين.»

همانا امروز و فردا کردن و اهمال، شعار شيطانست كه آن را در دل مؤمنان می افكند.

این صفتی است که شیطان در میان مومنین القا کرده و به صورت عادت عمومی درآورده از به عقب انداختن انجام فریضه حج در مورد کسی که حج به او واجب شده تا تأخیر انداختن توبه گناهان و پرداختن بدهی طلبکار گرفته و حتی عمل کردن به وعده و میعاد... .

شیطان با امیدوار کردن بیهوده، آسوده خاطر نمودن، القاء امید کاذب و این که فرصت بسیار است ما را نسبت به انجام مسئولیت کاهل کرده و موجب می شود بدون هیچ نگرانی از انجام هر مسئولیتی شانه خالی کنیم... .

حساسیت موضوع وقتی شدید می شود که ما در مورد مسئولیت هایی که نسبت به امام زمان عج داریم هم تعلل نموده و به امروز و فردا کردن روزگار می گذرانیم.

هر ایده و تصمیم و برنامه ی سازنده ای، در فکرمان باقی مانده و به عمل درآمدنش آنقدر به تاخیر می افتد که شیطان مجال کافی برای مانع تراشی بدست آورده و آن را برای همیشه منتفی کند.

چه بسیار طرح و ابتکاراتی که در تار و پود عنکبوتی "تسویف" گرفتار آمده و برای همیشه از شکوفایی باز مانده اند.

امروزه دیگر قبح "تسویف" -امروز و فردا کردن- از بین رفته و احساس ناخوشایندی از خود به جای نمی گذارد، حال آنکه در اهمیت این مسئله همین بس که امیرمؤمنان علی ع سفارش فرموده اند: «مبادا كه براى پرداختن به عمل، امروز و فردا كنيد؛ هر وقت امكان برايتان پيدا شد، به كار برخيزيد.»

در واقع به هر میزان که تعلل و سستی در انجام خیر ناپسند و قابل سرزنش است از آن سو تعجیل در آن بسیار مورد ستایش قرار گرفته است و ائمه ع همواره به آن توصیه نموده اند.

امام صادق ع می فرمایند: «پدرم همیشه سفارش می کرد که هرگاه قصد کار خیری کردید حتما آن را انجام بده چرا که نمی دانی چه پیشامد خواهد کرد.»

و اصولا سرعت گرفتن و عجله در انجام خیرات از صفات انبیاء ع است و خداوند در قرآن آنها را چنین ستوده:

 "إِنَّهُمْ كانُوا يُسارِعُونَ فِي الْخَيْراتِ وَ يَدْعُونَنا رَغَباً وَ رَهَباً وَ كانُوا لَنا خاشِعِينَ"

«همانا ايشان در كارهاى خير تعجيل مي كردند و در حال خوف و رجا ما را مي خواندند و هميشه بدرگاه ما خاضع و خاشع بودند.» (انبیا/90)

 

امیرالمؤمنین علی ع فرمودند: «تأنّى و درنگ ستوده است در هر چيزى مگر در فرصت هاى خير كه تعجيل در آنها بهترست كه مبادا فرصت فوت شود.»

(شرح بر غرر الحكم، ج‏2، ص: 86 )

لذا "تسویف" و امروز و فردا کردن عادت نکوهیده ای است که اگر جوانان شیعه آن را ترک کنند و تصمیم جدی بگیرند که هر عمل خیر و برنامه ی سازنده ای را در وقت مشخص و زمان تعیین شده انجام بدهند و از بدرازا کشیدنش مانع گردند در زندگی شخصی و اجتماعی قطعا به موفقیت های ارزشمندی دست خواهند یافت و بینی شیطان وسوسه گر را به خاک خواهند مالید.

منوی اصلی

ذره بین

...همنشینی با هواپرستان، ایمان را به دست فراموشی میسپارد و شیطان را به حضور می کشاند...

نهج البلاغه، قسمتی از خطبه ۸۶
حضرت امیرالمومنین علی (ع)