نام کاربری:   کلمه عبور:        کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟  |  ثبت نام

<b style="font-size: medium;">بهترین و برترین پناهگاه

قسمت هفدهم


اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا فِي نَظْمِ أَعْدَائِهِ، وَ اعْزِلْنَا عَنْ عِدَادِ أَوْلِيَائِهِ، لَا نُطِيعُ لَهُ إِذَا اسْتَهْوَانَا، وَ لَا نَسْتَجِيبُ لَهُ إِذَا دَعَانَا، نَأْمُرُ بِمُنَاوَأَتِهِ، مَنْ أَطَاعَ أَمْرَنَا، وَ نَعِظُ عَنْ مُتَابَعَتِهِ مَنِ اتَّبَعَ زَجْرَنَا.

بار خدايا، ما را در شمار دشمنان شيطان قرار ده و از زمره دوستانش دور دار. چنان كن كه چون آهنگ فريبمان كند، فرمانش اطاعت نكنيم و چون بخواند، اجابتش ننماييم. هر كه را كه تابع امر ماست به خصومت با او فرمان دهيم و هر كه را تابع نهى ماست از متابعتش باز داريم.

مهمترین واژگان این عبارت را ترجمه می کنیم :

نظم :

انْتَظَمَ‏- انْتِظَاماً [نظم‏] اللُّؤلُؤ و نحوُهُ: مرواريد و مانند آنرا به رشته درآورد و منظم كرد،- الأَمْرُ: آن كار راست شد،- الصَّيْدَ: شكار را با نيزه يا تير زد. )فرهنگ ابجدى، متن، ص: 140(

 

العِدَاد- [عدّ]:

مصدر عادّ، همتا، بخشش، ...؛ «هو فى‏ عِدَادِهِم‏»: او يكى از آن گروه است.)فرهنگ ابجدى ؛ متن ؛ ص601( 

مُنَاوَأَتِ: 

ناوَى‏- مُنَاوَاةً [نوي‏] هُ: با او دشمنى كرد.

ناوَأَ- مُنَاوَأَةً و نِوَاءَ [نوأ] هُ: با او مخالفت كرد و بر او فخر فروشى نمود، با او دشمنى كرد.)فرهنگ ابجدى ؛ متن ؛ ص894(

زَجْرَ:

ازْدَجَرَ- ازْدِجَاراً [زجر]: به معناى (انْزَجر) است،- هُ: او را از چيزى بازداشت، او را با فرياد از خود راند.)فرهنگ ابجدى ؛ متن ؛ ص48(

تا این قسمت دعا به تعلیم مولایمان امام سجاد علیه السلام ، بیشتر از خداوند طلب می کردیم که شیطان را از ما دور داشته و به زنجیر بکشد و شر او را از ما دور کند، لیکن در این عبارات از خداوند درخواست هایی را مطرح می کنیم که بیشتر به خودمان آمادگی نجات از دام شیطان را می دهد و حتی از این نیز فراتر رفته ما را رهبر و سر لشکر مبارزان علیه شیطان و یارانش منصوب می کند.

به نظر می رسد عبارت های پیشین دعا مقدمه ای بود برای این بخش از دعا و تمرین و ممارستی که مؤمن را برای کسب یک مهارت ویژه و مقام و جایگاه خاص در مقابله با دشمن امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آماده می کند.

حقیقت این است که مؤمن گاهی فریب شیطان را خورده و در جهتی که مورد رضایت این دشمن حجت خداست قدم بر می دارد و آنگاه که متوجه اشتباه خود می شود استغفار کرده و از مسیر اشتباه باز می گردد و مجددا  چند صباح دیگر به دام جدیدی از دام های شیطان افتاده و خطایی دیگری از وی سر میزند و از نو به استغفار نیاز پیدا می کند و این آزمون و خطا همچنان ادامه می یابد مگر در یک صورت و آن هم همین نکته ای ایست که امام در قالب دعا به ما تذکر می دهند یعنی به شرطی که شخص از حالت بینا بینی و گاهی چنین و گاهی چنان بودن، خارج شده  رسماً در زمره دشمنان شیطان و مبارزان علیه او به شمار آید.

قرآن کریم از چنین کسانی تحت عنوان مخلصین یاد کرده است:

قالَ رَبِّ بِما أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ (39)

إِلاَّ عِبادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ (40) قالَ هذا صِراطٌ عَلَيَّ مُسْتَقِيمٌ (41) إِنَّ عِبادِي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطانٌ إِلاَّ مَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْغاوِين‏

گفت: پروردگار من، بسبب اينكه مرا به بيراهه بردى البته در زمين (گناهان را) براى آنان بيارايم و همه شان را به بيراهه خواهم برد (39)

مگر جمعى از آنان كه بندگان با اخلاص تو هستند. (40)

(خدا) گفت: اين راهى است راست سوى من، (41)

زيرا كه بندگان من سلطه‏اى تو بر آنان ندارى مگر آنكس از بيراهه رفتگان كه پيروى تو كند، (42)

البته در آیه بعد این گروه دقیقتر معرفی می شوند:  "قالَ هذا صِراطٌ عَلَيَّ مُسْتَقِيمٌ"

ابن بابويه از حضرت صادق عليه السّلام ذيل آيه‏ "هذا صِراطٌ عَلَيَّ مُسْتَقِيمٌ‏ " روايت كرده فرمود منظور از صراط امير المؤمنين عليه السّلام ميباشد و اين راه على عليه السّلام است كه مستقيم و مايه هدايت و سعادت عالم بشريت است‏.(تفسير جامع/  ج‏3 /  471)

همچنین ضمن روایتی حتی از زبان خود ابلیس نقل قول شده که گفته:

هنگاميكه خداوند امر فرمود آدم را سجده كنم تمرد امر پروردگار نموده و عصيان كردم در اثر آن از قرب جوار پروردگار دور گشته از حق تعالى تقاضا كردم كه مرا مسلط گرداند بر فرزندان آدم خصوصا بر محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و آل او و بر على عليه السّلام و شيعيانش خطاب رسيد اى شيطان تو بر بندگان خاص خالص من تسلط نخواهى داشت جز بر ستمكارانى كه از تو پيروى كنند.(تفسير جامع، ج‏3، ص: 434)

لذا اهالی صراط مستقیم  به جایگاهی رسیده اند که در این عبارت از دعای شریف به آن اشاره گردیده یعنی از رشته اولیاء و تبعیت کنندگان شیطان خارج شده و در زمره دشمنان و مبارزه کنندگانش وارد گشته ...

کسی که لباس سربازی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را پوشیده باشد او در صف جنگ با ابلیس و یاورانش ایستاده و نه تنها توقع نمی رود خود از شیطان تبعیت کند بلکه همواره دیگران را نیز از  اطاعت دشمن امام زمانش نهی می کند و مانع گرایش مردم به مسیر شیطان می شود.

چنین شخصی نسبت به حضور شیطان بیشترین توجه را داشته با دام ها و حیله های او آشناست و در مقابل ترفندهای زیرکانه او هشیار است و به موقع به پناهگاه مولایش می شتابد و راه نجات طلب می کند.

لذا به جاست که از خداوند بخواهیم ما را رسماً در صف دشمنان و سپاهیانی که با شیطان در جنگ هستند قرار دهد دشمن شیطان نه تنها امر و نهی شیطان در او تاثیر ندارد. بلکه پیوسته به هر نحو ممکن و وسیله ای که بتواند به صورت این دشمن آشکار سیلی زده و او را مجروح می سازد.

چگونه با شیطان دشمنی کنیم؟

البته ما راه و روش دشمنی باشیطان را نخواهیم شناخت مگر این که ائمه علیهم السلام خود آن را به ما آموخته باشند پس همواره به  پناهگاه ولایت این بزرگواران پناه برده و راه و رسم دشمنی و مبارزه را از این بزرگواران آموخته و به کار می بندیم.

پیامبر اکرم صلى الله عليه و آله می فرمایند:

الصّلاة تسوّد وجه الشّيطان و الصّدقة تكسّر ظهره و التّحاب في اللَّه يقطع دابره فإذا فعلتم ذلك تباعد منكم كمطلع الشّمس من مغربها.

نماز چهره‏ شيطان‏ را سياه كند و صدقه دادن پشت او را بشكند و دوستى در راه خدا ريشه او را ميكند و وقتى چنين كرديد از شما بفاصله شرق و غرب دورى كند.

(نهج الفصاحة (مجموعه كلمات قصار حضرت رسول صلى الله عليه و آله) ؛ ؛ ص550)

 

كافى: بسندش تا اسحاق بن عمار كه امام ششم (ع) بمن فرمود: اى اسحاق تا توانى بدوستانم نيكى كن كه مؤمنى بمؤمنى نيكى نكند و باو كمك نرساند جز كه در چهره ابليس‏ خراشى‏ افتد و در دلش زخمى پديد شود.(آداب معاشرت ( ترجمه جلد 71 و 72 بحار الأنوار) ؛ ج‏1 ؛ ص194)

على عليه السّلام فرمود: از رسول خدا صلى اللَّه عليه و اله پرسيدند آن چيست كه شيطان را از ما دور مى‏كند فرمود: روزه چهره‏ شيطان‏ را سياه مى‏كند، صدقه كمر او را مى‏شكند، محبت در راه خدا و مواظبت بر كارهاى شايسته كمر او را قطع مى‏كند و استغفار كردن او را مى‏زند.

ايمان و كفر ( ترجمه كتاب الإيمان و الكفر بحار الأنوار جلد 64 / ترجمه عطاردى) ؛ ج‏1 ؛ ص533

امام صادق عليه السلام ضمن روایتی فرمود: ...

و هر گاه سه تن از منكرين (ولايت‏ آل محمد صلى اللَّه عليه و آله) يا بيشتر انجمن كنند ده برابر آنها از شياطين حاضر شوند تا اگر سخنى گويند شياطين هم مانند سخن آنها گويند و چون بخندند، شياطين هم بخندند، و هر گاه از اولياء خدا بدگوئى كنند، شياطين هم بدگوئى كنند. پس هر كس از مؤمنين كه گرفتار آنها شود، چون در اين مطالب وارد شدند بايد برخيزد و شريك و همنشين شيطان‏ نشود، زيرا در برابر غضب خداى عز و جل چيزى ياراى مقاومت ندارد و لعنت خدا را چيزى باز نگرداند.(أصول الكافي / ترجمه مصطفوى، ج‏3، ص: 270)

این قسمت از شرح دعا را با سفارشی از مولا امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به پایان می بریم:

هيچ عملى بهتر از نماز؛ بينى شيطان را به خاك نمى‏مالد، پس نماز بخوان و بينى شيطان را به خاك بمال.(الإحتجاج / ترجمه جعفرى ؛ ج‏2 ؛ ص605)

 

منوی اصلی

ذره بین

شیطان پیوسته از مومن هراسناک می ماند مادامی که بر اوقات پنجگانه نماز مواظبت کند. پس اگر آنها را ضایع نماید، شیطان بر او جرأت می کند و او را در گناهان بزرگ وارد می سازد.
وسائل الشیعه، ج۳،ص۸۱
امام رضا(ع)